biografie

Anna Steenhuis is violiste, actief als kamermusicus, orkestmusicus en docente. 

 

Anna geeft geregeld kamermuziekconcerten met ensembles zoals Duo ter Schegget & Steenhuis, Skazka Kwartet, Trio Augusta en het Cugnon Project, een kamermuziekinitiatief van Chris Duindam. Ze speelde onder andere op het Internationaal Kamermuziek Festival Utrecht, Cugnon International Chamber Music Festival, Festival Noorderzon, in TivoliVredenburg als onderdeel van het Rabo Next Stage Coachingstraject, voor Kunst in de Kamer, voor Stichting Muziek in Huis en voor Live Music Now.

Met het Skazka Kwartet volgt zij op dit moment de à-la-carte opleiding van de Nederlandse Strijkkwartet Academie onder supervisie van artistiek leider Marc Danel.

Daarnaast speelt ze graag kamermuziek in grotere ensembles, zo speelt ze vaak met het Cugnon Consort, ook als soliste. Incidenteel speelt zij mee met de Royal Northern Sinfonia, een kamerorkest in Newcastle (UK) waar zij op dit moment een proefperiode heeft. In 2017/2018 speelde Anna mee met Combattimento in de voorstelling Scala van Scapino Ballet Rotterdam.

 

Als orkestmusicus remplaceert Anna regelmatig in verschillende orkesten. Ze speelde als remplaçant bij het Radio Filharmonisch Orkest, het Rotterdams Philharmonisch Orkest, het Noord Nederlands Orkest, Orkest van het Oosten, Gelders Orkest, Nederlands Philharmonisch Orkest, Philharmonie Zuidnederland en Antwerp Symphony Orchestra en mocht daarbij spelen onder leiding van Valery Gergiev, Jaap van Zweden, Yannick Nezet-Seguin, John Adams, Christoph Eschenbach en vele anderen.

 

Naast haar activiteiten als uitvoerend musicus heeft Anna een eigen vioollespraktijk in Utrecht. Bovendien leidt ze, samen met Hannah Donohoe, Cugnon Junior: een kamermuziekproject voor jonge strijkers. 

 

Anna studeerde viool aan het Utrechts Conservatorium bij Chris Duindam en aan de Zürcher Hochschule der Künste bij Rudolf Koelman. Tevens volgde ze masterclasses bij onder meer Leonidas Kavakos, Shlomo Mintz, Kristof Barati, Eszter Haffner, Judith Ingolfsson, Quatuor Danel en Ad Libitum Quartet. Ook volgde zij in Zürich barokvioolles bij Monika Baer.

Zij was lid van het Schleswig Holstein Festival Orchester, European Union Youth Orchestra, ZHdK Strings, Nationaal Jeugd Orkest en het Nederlands Jeugd Strijkorkest. 

Gedurende haar studie speelde Anna meermaals als soliste met het orkest van Utrechts Conservatorium en ontving kamermuziekprijzen waardoor zij concerten mocht geven in de Kleine Zaal van het Concertgebouw en in de Hertz-zaal van TivoliVredenburg. 

Anna speelt op een viool van L. Houniet (2016) met strijkstokken van E. Sartory en N. Maline.